Отварање на Фестивалот Охридско лето 2014

Најголемата културна манифестација во државата секоја година се одржува во период од 12/Јули до 20/Август.
На отворањето на Фестивалот годинава ќе настапат светски признатите уметници:
KОНЦЕРТ НА ЖЕЉКО ЈОКСИМОВИЌ - ОХРИД

о концерт на балканската ѕвезда Жељко Јоксимовиќ во салата на спортско рекреативниот центар “Билјанини извори“ во петок на 17-ти јануари, започнува прославата на големиот христијански празник, Богојавление – Водици.Отварање на Охридско лето 2013 со господарот на оперското пеење

Свеченото отворање на 53 издание на фестивалот Охридско лето годинава резервирано за настапот на светски познатиот баритон, оперската ѕвезда од Русија Дмитри Хворостовски.
Отпочнува постапката за прогласување на Охрид и Преспа за биосферен резерват под УНЕСКО

Градоначалниците од регионот од Македонија, Албанија и Грција, денеска во Корча, Албанија, ќе потпишат Декларација за прогласување на Охрид и Преспа за биосферен резерват под УНЕСКО.11 Меѓународна кајак-кану регата на мирни води "Охрид 2012"

Кајак кану клубот и мотонаутика на мирни води "Стрмец" од Охрид организира 11 Меѓународна кајак-кану регата на мирни води "Охрид 2012год" (Спринт).
Затворање на фестивалот “Охридско Лето” 2012.

Затворање на фестивалот “Охридско Лето” 2012.СКОВИН - пријател и спонзор на фестивалот

Свечено отворање на Охридско Лето – 12/07/12 со „РОМЕО И ЈУЛИЈА“ - Вилијам Шекспир
Заобиколи го езерото - почитувај го езерото

На велосипеди, преку граница и пак во Охрид.

Денеска во Охрид ќе се одржи велосипедска трка, како последна активност за одбележување на Денот на Охридското Езеро - 21 јуни.Фестивал ,,Охридско Лето’’ 12/Јули - 20/Август 2012

52-рото издание на Фестивалот ,,Охридско Лето’’ го започнуваме со театарскиот ораториум во продукција на НУ„Охридско Лето“и НУ„Народен Театар - Битола“. И во копродукција на Македонска опера и балет, Театарот Вера Комисаржевска од Санк Петерсбург- Русија и Народниот Театар од Охрид.
Балкански фестивал на народни песни и игри 2012

Балкански фестивал на народни песни и игри e меѓународна фолклорна манифестација во организација на Национална установа Центар за култура "Григор Прличев"-Охрид, како најстара фолклорна манифестација на Балканот на која се афирмираат културните достоинства на народите. e меѓународна фолклорна манифестација во организација на Национална установа Центар за култура "Григор Прличев"-Охрид, како најстара фолклорна манифестација на Балканот на која се афирмираат културните достоинства на народите.