Ohrid

Градот е една од најубавите локации на планетата. Многу поети му ги посветиле своите поеми на овој бисер меѓу градовите.Познат по многу нешта, Охрид стана светско богатство, лулка на културата, земја на природата – Охрид, градот на УНЕСКО (UNESCO).

Ohrid port

Охрид е лулка на книжевноста. Тој е дом на Св. Кирил и Методиј и на Св. Климент Охридски. Се верува дека Охрид имал 365 цркви, по една за секој ден, и многу од нив останале тивки сведоци на минатите времиња. Стариот град е опкружен од Самуиловата тврдина, од којашто останале надворешните ѕидини.Охрид е град на бисерите.

Повеќе детали клик тука